İnternet Altyapısı Sorgulama Adresinizdeki internet altyapısının türünü ve sığasını öğrenin.
Sorgulama işlemi tarayıcınızda yapılır ve adres, kullanıcı vb. hiçbir veriniz kaydedilmez/işlenmez.
Örnek Hız Karşılaştırmaları Çeşitli işlemlerin, farklı bağlantı hızları ile kuramsal olarak ne kadar sürede yapılabileceklerini öğrenin.
5 GB boyutlu 4K Film İndirme
500 Mb/s 1,5 dk.
200 Mb/s 3,5 dk.
100 Mb/s 7 dk.
50 Mb/s 14 dk.
150 GB boyutlu AAA Oyun İndirme
500 Mb/s 40 dk.
200 Mb/s 1 sa. 40 dk.
100 Mb/s 3 sa. 20 dk.
50 Mb/s 6 sa. 40 dk.
Altyapı sorgulama, herhangi bir adreste bulunan yerleşik sağlayıcı* internet altyapısı hakkında bilgi edinilmesini sağlayan bir sistemdir.
Bu sistem ile edinilebilecek bilgiler aşağıdaki gibidir:
- Altyapı Durumu (var/yok)
- Altyapı Türü (xDSL/FTTx)
- Altyapı Sığası (Alınabilecek en yüksek hız.)
Bir adresteki altyapıyı sorgulamak için ilgili adrese ait aşağıdaki bilgilerin sorgulama formuna girilmesi yeterlidir:
- İl
- İlçe
- Semt
- Mahalle
- Sokak
- Bina Numarası
- Daire Numarası
*Türk Telekomünikasyon A.Ş.
Altyapı sorgulama işlemi sonrasında karşınıza çıkan tahmini hız sonuçları, adresinize en yakın santral ile adresiniz arasındaki mesafe doğrultusunda belirlenir ve kuramsaldır. Uygulamada, santral ve adresiniz arasındaki altyapı ile ankastre kutunuz ve daireniz arasındaki iç tesisatın durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Ayrıca, dairenizde kullandığınız çevirge ve kabloların da erişebileceğiniz hızlar üzerinde büyük etkileri vardır.
Türkiye’deki altyapı türlerini kabaca iki ana kategoride inceleyebiliriz: FTTx ve xDSL.
1) FTTx (Fiber to the X): “X’e Kadar Fiber” anlamına gelmektedir ve kendi içinde kabaca dörde ayrılır:
1.1) FTTH (Fiber to the Home): “Eve Kadar Fiber” anlamına gelmektedir. Fiberoptik kablo, daireye kadar gelmekte ve doğrudan veya ev tipi ONT (Optical Network Terminal / Optik Ağ Terminali) cihazı üzerinden çevirgeye girmektedir.
1.2) FTTB (Fiber to the Building): “Binaya Kadar Fiber” anlamına gelmektedir. Fiberoptik kablo, binaya kadar gelmekte ve bina tipi ONT (Optical Network Terminal / Optik Ağ Terminali) cihazı üzerinden dairelere bakır kablolar ile dağılmaktadır.
1.3) FTTC (Fiber to the Curb): “Sokağa (Kaldırıma) Kadar Fiber” anlamına gelmektedir. Fiberoptik kablo, sokaklarda bulunan dağıtım kabinlerine kadar gelmekte ve ONT (Optical Network Terminal / Optik Ağ Terminali) cihazı üzerinden çevredeki binalara bakır kablolar ile dağılmaktadır. Binalara gelen kablolar ise, switch cihazları aracılığıya dairelere dağıtılmaktadır.
1.4) FTTN (Fiber to the Neighborhood): “Mahalleye Kadar Fiber” anlamına gelmektedir. Fiberoptik kablo, mahallelerde bulunan dağıtım kabinlerine kadar gelmekte ve ONT (Optical Network Terminal / Optik Ağ Terminali) cihazı üzerinden mahalledeki sokaklarda yer alan dağıtım kabinlerine bakır kablolar ile dağılmaktadır. Sokak kabinlerine gelen kablolar, switch cihazları aracılığıya binalara, binalardaki kablolar ise yine switch cihazlarıyla dairelere dağıtılmaktadır.
2) xDSL (X Digital Subscriber Line): “X Sanal Abone Hattı” anlamına gelmektedir. Bağlantı, ülke geneline 1925 – 2005 yılları arasında döşenen bakır telefon kabloları üzerinden sağlanmaktadır. Mesafe arttıkça veri aktarım hızında düşüşler ve bölgedeki kullanımın yoğunluğuna bağlı olarak verim düşüşleri meydana gelebilmektedir. Kendi içinde kabaca üçe ayrılır:
1) VDSL2 (Very High Speed Digital Subscriber Line v2): “2. Sürüm Çok Yüksek Hızlı Sanal Abone Hattı” anlamına gelmektedir. Bakır telefon kabloları üzerinden daha yüksek hızda veri geçirebilmek için geliştirilen bir VDSL geliştirmesidir. Santral ile adres arasıdaki kablolamanın kalitesi ile doğru, mesafesi ile ters orantılı olarak 100 Mb/s’ye kadar veri aktarım hızı sunulabilir.
2) VDSL (Very High Speed Digital Subscriber Line): “Çok Yüksek Hızlı Sanal Abone Hattı” anlamına gelmektedir. Bakır telefon kabloları üzerinden ADSL’ye nazaran daha yüksek hızda veri geçirebilmek için geliştirilmiştir. Santral ile adres arasıdaki kablolamanın kalitesi ile doğru, mesafesi ile ters orantılı olarak 35 Mb/s’ye kadar veri aktarım hızı sunulabilir.
3) ADSL2+ (Asymmetric Digital Subscriber Line v2 Plus): “2. Sürüm Bakışımsız Sanal Abone Hattı” anlamına gelmektedir. Santral ile adres arasıdaki kablolamanın kalitesi ile doğru, mesafesi ile ters orantılı olarak 20 Mb/s’ye kadar veri aktarım hızı sunulabilir.
Bazı durumlarda, ilgili adreste altyapı bulunmasına rağmen sorgulama işleminden altyapı olmadığı sonucu alınabilir. İşte bu durumlardan birkaçı:
1) Birbirine yakın ve yalnızca birinde xDSL altyapı bulunan binalarda (Özellikle, müstakil binalar.), altyapı bulunan binanın ankastre kutusundan diğerine kablo çekilmiş olabilir.
2) FTTx altyapının yeni çekildiği bölgelerde, çekilen altyapı son kullanıcıya açılmadan önce 1 ila 60 gün arasında bir bekleme süresine girebilir. Bu sürenin sonunda altyapı sisteme işlenecektir.
3) Altyapı üzerinde yapılan bakım, yenileme, arıza giderimi vb. işlemlerde; belirli bir süre ilgili adresler yeni devre kurulumuna kapatılabilir.